Szauna hatása a szervezetre

szauna

Ahogy egyre inkább közeleg az ősz és vele együtt a megfázás és influenza időszaka mindig előtérbe kerül a szaunázás, mint megelőzés és annak jótékony hatásai. Mielőtt azonban meglátogatnánk a legközelebbi szauna szeánszot érdemes tisztában lennünk milyen hatással is van a szaunázás szervezetünkre.

A szauna jótékony hatással van a bőrre, a keringési rendszerre, a teljes immunrendszerre, a mozgásszervekre, a vegetatív idegrendszerre és még sok más belső hatás van amit felsorolni is nehéz.

Beindítja az immunrendszert

A szaunázás valódi ereje abban rejlik, hogy egyfajta sokkterápiaként a forró légfürdő kombinálva az ezt követő hideg vizes merüléssel jócskán próbára teszi szervezetünk alkalmazkodóképességét. Ez az extrém hatás az ami igazán hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez, azzal hogy szervezetünk egyes funkcióit aktivizálja.

Kezdésként a meleg levegő élénkíti vérkeringésünket és az izzadás által elkezdődik a méregtelenítés, beindulnak szervezetünk anyagcsere folyamatai és a magas hőmérséklet következtében erősödik szervezetünk öngyógyító képessége. A szaunázás tulajdonképpen egy mesterséges lázas állapotot idéz elő annak érdekében, hogy a szervezetben lévő káros anyagoktól sikeresen megszabaduljon a szaunázó.

Ha azonban már elkapott valamilyen betegséget, akkor más a helyzet. Akkor nagyon körültekintőnek kell lenni és ki kell kérni orvos tanácsát. Részletesen a Szabad-e szaunázni betegen? című cikkben írtunk erről.

Ezzel párhuzamosan a szauna melegében megkezdődik az endorfin termelés, amely által javul körérzetünk, csökken a felgyülemlett stressz és annak káros hatásai.

szauna

Szauna hatása a bőrre

Bőrünk hőmérséklete a szaunában közel 10°C fokkal emelkedik, azaz elérheti a 40°C fokot is. Mindeközben szervezetünkben nagyjából 38-38,5°C hőmérsékletet ér el. A bőr teljes felületén kitágulnak a vérerek, ehhez kiürülnek a vértárolók.

Az átfolyó vérmennyiség több és gyorsabb folyású lesz. A pulzusszám kb. 50 %-kal növekszik. Az erősebb véráram látja el az izzadságmirigyeket elegendő „anyaggal” és eloszlatja a bőr melegét a szervezet belső része irányába.

Ez a megemelkedett belső állapot és a szaunázást követő jegyes fürdő kombinációja további pozitív hatásokkal rendelkezik. Az erek kitágulása és a hideg vízben történő összehúzódása kondicionálja a keringést, regenerálja az ereket, rugalmasabbá teszi a kötőszöveteket és végül de nem utolsó sorban fiatalítja a bőrt.

A hajra is pozitív hatással lehet, hogyha betartunk néhány alapvető tanácsot. A Szauna hatása a hajra című cikkben erről részletesen írtunk.

Szauna méregtelenítő hatása a szervezetre

Méregtelenítő hatása természetesen van. Zsírszöveteink vizet is tartalmaznak, melyek egy része a fokozott verejtékezés következtében távoznak testünkből. Méreganyagok testünkben mindenhol jelen vannak, a zsírszövetekben is, amit a szauna képes oldani.

Adódik a kérdés, hogy fogyaszt egyáltalán a szauna? A Tényleg képes a szauna fogyasztásra? című cikkben ennek járunk utána!

Összegezve

Sok pozitív hatása van a szervezetre a szaunának, de ismerni kell a kockázatokat is. Be kell tartani az óvintézkedéseket és testünk jelzéseit is figyelni kell.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .