Mi a szaunaház?

Akik előnyben részesítik az egészséges életmódot, biztosan hallottak már a szaunázás jótékony hatásairól. A fürdők és wellness létesítményeknek hála ma már bárki megtapasztalhatja ezen pozitív hatásokat. Azonban akik nem szeretik a nyilvános helyet és inkább otthonuk magányában szeretnék élvezni a szauna nyújtotta örömöket, azoknak lehetőségük van arra is, hogy saját házuk tájékán építsenek szaunát. Az alábbiakban ezt a témát feszegetve, azzal foglalkozunk részletesebben mi is a szaunaház és miért is lehet érdemes beruházni egy ilyen épületbe, az egyszerű szaunakabin helyett.

Szaunaház fogalma

Mindenekelőtt érdemes letisztáznunk mi is a szaunaház fogalma. A szaunaház egy olyan önálló, rendszerint kisebb épület, amely száraz vagy nedves szaunázásra is egyaránt alkalmas lehet. Éppen ezért kertünk jobb hely kihasználásának egyik legjobb módja, ha egy kültéri szaunaházat állítunk fel rá. Egy olyan felfűthető faházé, ahol élvezhetjük a keletkezett hő előnyeit. A felhevült szervezet és az izzadás hatására felgyorsul a szívműködés, fokozódik a vérkeringés, ami elősegíti a felesleges só és víz leadását, vagyis kertünk mondhatni wellnes központtá is válhat számunkra a mindennapokban.

Szaunaház típusok

Természetesen a szaunaházak között is megtalálhatunk több típusú szaunát is. Ezen típusok egy az egyben megfelnek a hagyományos szaunakabin típusoknak, vagyis megkülönböztethetünk:

 • Finn
 • Infra
 • Kombinált szaunaházat is.

Finn szaunaház

A finn szaunák működtetéséhez kályha segítségével fűtik fel a teret, ami által a levegő hőmérséklete akár 70-100 fokosra is emelkedhet. Szaunázás közben a forró levegő növeli a test hőmérsékletét, így indul meg, maga az izzadás. A szauna használatát mindig egy lehűlési folyamat követi, amely történhet zuhany, medence, vidéken tavak vagy bátrak esetén, akár hó által is.

A különböző szauna típusok közül azoknak lehet ajánlott, akik a szaunázást életvitelszerű módon kívánják űzni, akár mindennapjaik részeként is.

Infraszaunaház

Az infraszauna, ellentétben a finn szaunával, nem a levegőt melegíti fel, hanem közvetlenül melegíti fel az emberi testet. Ezért, illetve az infravörös sugarak intenzitásának fenntartása érdekében, az infrakabin felmelegítéséért az elektromos vagy fatüzelésű kályha helyett az infravörös sugarak a felelősek. Mivel ezek a bőr mélyebb rétegeibe hatolva, belülről kifelé melegítik fel a szervezetet, itt nem lényeges a nagyon magas hőmérséklet elérése. Az infraszauna belsejében maximum 35-40 fok lehet, így a test számára is kevésbé megterhelő a használata. Az infraszaunákban a hő a Nap sugaraihoz hasonlóan jut el az emberi szervezetbe, az infravörös sugarak 80%-a közvetlenül a testben koncentrálódik.

Az infraszaunaház tökéletes választás azok számára, akik kevesebb idővel és hellyel rendelkeznek, azonban nem szeretnének lemondani a szaunázás egyedülálló élményéről és áldásos hatásairól sem.

Kombi szaunaház

A finn- és az infraszauna kedvelőinek nem szükséges feltétlenül választania a két típus közül, hiszen ezek akár kombinálhatók is. Ezt hivatott szolgálni a kombinált szaunaház is. A finn szauna felfűtési, továbbá lehűlési és kiszellőztetési idejét ki kell várni infraszaunázás előtt, azonban infraszaunázás után használható a finn változat közvetlenül is.

Ebből adódóan, a kombiszauna kifejezetten azon megrendelőink számára javasolt, akik teljesen eltérő időben kívánják igénybe venni a szauna adta lehetőségeket. Részletesen írtunk róla A kombinált szauna című cikkünkben.

Szaunaház előnye

Akik a kültéri szaunaház mellett teszik le a voksukat, mindenekelőtt azt tartják szem előtt, hogy a szabadban felállított faház rendszerint sokkal természetközelibb élményt kínál. Továbbá, a legtöbb esetben nehezebb utólag változtatni egy ház belső kialakításán egy szauna kedvéért, mintha egy teljesen szabadon álló, kültéri szaunaházat építenénk. Nem beszélve arról, hogy egy dekoratív, fából készült szaunaház a saját, személyes élményfürdő varázslatos érzését kelti a tulajdonosokban, ahová időről időre elvonulhatnak a mindennapok zűrzavara elől kikapcsolódni, ellazulni, feltöltődni.

Finn szaunaház előnyei

A finn szauna nemcsak testünk és lelkünk ápolását segíti, hanem erőteljes közösségformáló erejéről is ismert. Legfőbb előnyeit az alábbiakban lehet öszefoglalni:

 • rendszerint tágas belső térrel rendelkeznek
 • többszintű padrendszer található bennük
 • emiatt fekvő pozícióban is lehetséges a szaunázás
 • különböző szaunázási módokat tesz lehetővé (száraz, vizes)
 • szeánszokra, intenzív szaunázásra is lehetőséget nyújt

Infraszaunaház előnyei

Az infraszaunáknak szintén megvannak a maguk előnyeik, ezen legvonzóbb tulajdonságok az alábbiak:

 • szinte azonnal használható
 • helyigénye kisebb
 • alapesetben ülő pozícióban teszi lehetővé a szaunázást, de a szauna méretétől függően fekve is használható;
 • szaunázás közben lehetőségünk nyílik egyéb fajta kikapcsolódásra is (pl: könyv olvasás)

Az infra- és a finnszauna közötti különbségekről külön cikkben írtunk részletesen az Infraszauna vagy finn szauna című cikkünkben.

Szaunaház elhelyezése

A legideálisabb megoldás, ha a leendő kültéri szaunaházat a kert egyik sarkában állítjuk fel. Amennyiben így teszünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az építmény nem fogja felborítani a kert már korábban kialakított összképét. Amennyiben nagy alapterületű a kertünk, akár a kellős közepén is felállíthatjuk a szaunaházat, kisebb kerteknél viszont valamelyik sarokba vagy a házzal átellenes oldalra célszerű terveznünk a szaunaházat.

Szaunaház mérete

A szauna mérete és alakja mindenekelőtt attól függ, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre az építéshez. Ha a kert egyik sarkába tervezzük a szaunát, az optimális helykihasználás érdekében akár háromszög alakú is lehet. A négyzet vagy téglalap alapterületű szaunaház nem kevésbé előnyös, továbbá akkor is ideális, ha nem valamelyik sarokban, hanem mondjuk a kerítés mentén szeretnénk felállítani. A könnyű otthoni összeállíthatóság érdekében léteznek előre gyártott, szabványméretekben készült szaunaházak, amelyek lapra szerelt csomagolásban kerülnek a vevők udvarába.

Szaunaház alapanyaga

A szaunaházak esetén a fő alapanyag az építménynek természetességet kölcsönző fa, tömörfa gerenda. Az egyszerűbb tervezésű szaunaházakban nem ritkák az üveg válaszfalak és az elektromos fűtőberendezés sem, míg a prémium kivitelű szaunaházakban általános a szaunakő és a szaunakályha. A finn szaunaházak rendszerint fából készülnek, ahol viszonylag alacsony a páratartalom.

Szaunaház építés költsége

A szaunaház alakját, méretét rendszerint az anyagi lehetőségeink határozzák meg. Az egyedi méretben legyártott szaunaházak esetében a legtöbb esetben felárral kell számolnunk. Egy kisebb alapterületű szaunaház nyilvánvalóan kevesebbre kerül, mint egy nagyobb. Sokat számít továbbá, hogy milyen a szaunakabin belső kialakítása, felszereltsége, milyen fafajtából készült a kabin építéséhez felhasznált faanyag.

Összegezve:

Egy szaunaház tehát amellett, hogy kertünk ékköve lehet, egészségünk alapját is szolgálhatja. Emiatt amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, mindenképp érdemes megfontolnunk egy szaunaház építését kertünkben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .