Szauna hatása a bőrre

szauna-hatasa-borre

A szaunázás pozitív egészségügyi hatásai nem csak szervezetünkben, de bőrünkön is meglátszanak. Ahhoz, hogy tartós javulást vegyünk észre már heti 1-2 alkalom is elég lehet. Pontosan milyen hatással is van külső védelmünkre a szauna? Mit érdemes tudni a bőrünkre gyakorolt hatásáról?

Ebben a cikkben leírjuk a legfontosabb tudnivalókat róla.

Miben segít a szauna?

Ahhoz, hogy megértsük miért van bőrünkre nagy hatással a rendszeres szaunázás, érdemes szót ejtenünk néhány külső védelmi felületünkről

A bőrünk az a szervünk, mely a szervezet többi részét elhatárolja a külvilágtól, elsődleges szerepe a védelem. A bőrfelület egyetlen négyzetcentiméterén 6 millió sejt található és több mint 200 receptor. Ezekből a receptorokból csupán kettő érzékeli a meleget, hozzávetőlegesen 12 a hideget és több, mint 200 a fájdalmat.

Bőrünk védekezőképessége a verejtékezésben rejlik, ez alkotja azt a hőszabályozást, ami megakadályozza, hogy bőrünk hőmérséklete 45°C fölé emelkedjen. Az izzadás során a bőr elszarusodott, elhalt hámrétege leválik és a szaunázást követő zuhanyzáskor ezektől meg is szabadulunk.

Az elhalt hámsejteken kívül ekkor lehetőségünk van megszabadulni az egyéb lerakódott vegyianyagok, például a mindennapokban használt tisztálkodó szerek maradványaitól is.

A Mire jó a szauna? című cikkben még többet megtudhat arról, hogy milyen előnyei vannak még a szaunának.

szauna-hatasa-borre

Szaunázás bőrbetegségekre

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres szaunázás jótékony hatással van az egészséges bőrre. Bizonyos bőrbetegségek esetében ugyancsak pozitív hatású lehet a szaunázás. Pikkelysömör esetén kifejezetten hatásos lehet, hiszen a szaunában eltöltött idő bőrpuhító hatású és gátolja bőrvastagodás kialakulását is.

Azonban más bőrbetegségek esetén kifejezetten ellen javallt a szauna használata, mert könnyen súlyosbíthatja, ha még csak ideiglenesen is a tüneteket. Például aki rozáceában szenved, kétszer is gondolja meg, hogy szaunázásra adja a fejét. Ugyanis a szaunázást követően jelentősen felerősödhet a piros, akár lilás arcpír, és bőrünk megnyugvásához hosszú időre lesz szükség.

Érdemesebb tehát a konkrét bőrképünkkel szakemberekhez fordulni, mielőtt szaunázásra adnánk fejünket.

Milyen hatással van a szervezetre? A Szauna hatása a szervezetre című cikkben részletesen írtunk róla. Illetve hasznos lehet még a Szauna jótékony hatásai című cikk is.

Hasznos angol nyelvű cikk:

Is sauna good for skin?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .