Szauna méretek

szauna-meretek

Szaunákkal sok méretben találkozhatunk. Azonban alapvetően két nagy csoportba különíthetjük el a kabinokat. Egyrészt a közösségi szauna kabinok, melyek jellemzően nagyobbak, hogy több ember befogadására legyenek alkalmasak. Valamint az otthoni használatra épített kisebb, egy-két fős kabinok.

Ebben a cikkben segítünk megtalálni az ideális szauna méretet.

Szauna otthonra

Az otthoni használatra épített szaunák jelentős része egy, maximum két személy befogadására alkalmasak. Ennek oka egyrészt a maximális kihasználtság, másrészt a gazdaságosság, hiszen egy kisebb kabint is idő és energia felfűteni.

Otthonra építtethetünk, de akár szinte kész kabinokat is rendelhetünk online. A kész kabinok gyakorlatilag ugyanakkora méretekben kerülnek értékesítésre. Az egy fős kabinok általános külső méretei 100 cm szélesség, 90 cm hosszúság, 190 cm magasságban határozhatóak meg, a két személyesek, csak szélességükben térnek el a maguk 120 cm-s szélességükkel.

Ritkán találkozhatunk 3, illetve 4 fős kabinokkal is, ezek esetében többnyire már csak a magasság dimenzió amely minden esetben megegyezik a 190cm-es értékekkel

Mielőtt azonban szauna építésre adnánk a fejünket, érdemes figyelembe venni egyéb tényezőket is, mint az áramellátás, külső burkolat, szigetelés, szellőztetés megtervezése.

Több szauna típusról olvahatsz cikkeket a Szauna típusok című gyűjtőoldalon.

szauna-meretek

Szerkezet kialakítása

Otthoni szauna esetén elsődleges szempont a stabilitás, ennek oka, hogy bár ránézésre a kabin könnyű faszerkezetűnek tűnhet valójában mivel több tíz kilós lávakövet is tartalmaz, masszív elhelyezést igényel. Szakértők javaslata, hogy a legjobb, ha egy, vagy két fal mellé, sarokban helyezzük el kabinunkat ezzel is könnyítve annak fűthetőségét.

Szellőztetésre alakítsunk ki a talajtól 15-20 cm-re a kályha mögött friss levegő beengedő nyílást és egy zárható falba épített szelőző nyílást is, melyet a felfűtés idejére lezárhatunk.

Padszerkezet

Nagyobb szauna építésekkor ahhoz, hogy az épített padon ülni és feküdni is kényelmes legyen, elegendő helyet kell rendelkezésünkre hagyni. Ehhez javasolt a kétszintes padozat, mely első szintje 50 centiméter, a felső pad magassága pedig 100 cm. Amennyiben van hely, akkor egy L alakú padozat kiválóan használható és emellett jól is mutat és nem utolsó sorban jól ki is használható vele a rendelkezésre álló hely.

A padoknál jellemző még hogy a felső valamivel szélesebb, mint az alsó padrész a szélek pedig kényelem szempontjából lekerekített sarkúak.

Milyen kiegészítőkre van szükség a szaunázáshoz? A Szauna kellékek című cikkben felsoroljuk az összeset.

Közösségi szaunák

A wellness és fürdők esetében a szaunák méretei nagyban eltérhetnek, többnyire csak a 2 szintes padozatban és a belmagasságban van nagyjából egyezőség. Ezekben ahogy korábban is említettünk 50 és 100 centiméter magasságban kerülnek kialakításra a padok. Az alsó így több funkciós, amellett, hogy fekvésre és ülve használatra is alkalmas, lépcsőként is használjuk, hogy a magasabb szintre jussunk.

Belmagasságban ritka a 2,5 méternél magasabb szauna, sőt a 2 méternél magasabb kialakítás is már a ritkább kategóriába tartozik. Ennek oka, hogy nem is indokolta ez a fajta magasság, fűthetőség és praktikum szempontjából sem, hiszen többnyire ülve, vagy fekve helyezkedünk el a szaunába.

Összefoglalás

Láthatjuk tehát, hogy ahány ház annyi szaunakabin, mindenki alakíthat ki maga számára is otthonában egyet, szigorú megkötések nincsenek, de a praktikum és fenntarthatóság mindig legyen fő szempont. Emiatt sem érdemes például a magasságbeli jól bevált szokásokat felülírnunk tervezéskor.

Ha kiválasztottuk a megfelelő méretű szaunát, akkor érdemes megismerni az összes fontos szabályt szaunázással kapcsolatban. A Szaunázás szabályai című cikkben erről lesz szó!

A szaunázással kapcsolatos tudnivalókat az alábbi cikkekben gyűjtjük össze:

  • Szauna kellékek
  • Mi a kombinált szauna?
  • Szauna típusok

Hasznos angol nyelvű cikkek a témában:

https://build.com.au/size-and-height-sauna

https://www.hometips.com/buying-guides/saunas-cost-dimensions-sizes.html

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .