Infraszauna otthonra

nagy-meretu-szauna

Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy milyen praktikus és nagyszerű dolog lenne saját háztartásában is rendelkezni egy kisebb szauna kabinnal, melyben a nap végén belépve relaxálva elfelejthetné a mindennapi stresszes helyzeteket. Manapság ez már nem is olyan földtől elrugaszkodott ötlet, hiszen az otthoni szauna építése nagyon is valóságos dolog.

Sokan kezdenek bele egyedi építésű szaunák kialakításába, de akár lapra szerelt szinte kész kabinokat is találhatunk. Otthoni használatra főképp az infraszauna és a kombinált szauna építése terjedt el, mert ezek installálása némileg könnyebb mint egy hagyományos finn szaunáé, ráadásul sokoldalúabban is, akár a család összes tagja számára használható.

Az infraszauna előnyei

Az infraszauna testünket belülről hevíti, viszont a finn szaunához viszonyítva gyengédebb módon, így hosszabb idő alatt fejti ki a szervezetre gyakorolt pozitív hatását. Mivel ez a szauna típus kevésbé megterhelő, ezért alkalmasabb nagyon fiatalok és idősebbek számára is. Ráadásul míg a finn szaunát a extrém magas hőmérséklet miatt nem ajánlják a magas vérnyomásban szenvedőknek, mert az könnyen súlyosbíthatja tüneteinket, addig az infraszaunát mára kifejezetten ajánlják kezelési módként.

Relaxáló hatás

Azzal, hogy testünket és egyben szellemünket is pihenésre kényszeríti, csökkenti a felgyülemlett stresszt és nyugtalanságot, ezáltal az ebből eredő betegségek megelőzésében is segít.

Biztosítja a hormonális egyensúlyt

A csökkenő stressz miatt a szaunázás segít hormonháztartásunk egyensúlyának fenntartásában is. A „stressz hormonok” (kortizol) mennyiségének csökkenése pozitív hatással van pajzsmirigyünk működésére, valamint a tesztoszteron és ösztrogén termelésére is.

Elősegíti a regenerációt

Tanulmányok szerint a szauna használat elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti az esetleges gyulladásokat, javítja a bőrszövet állapotát. Fertőzést követően továbbá az immunrendszer újbóli megerősítésében is segítségünkre lehet.

Kardió hatás

A forró kamrában ülve a növekvő pulzusszám párosítva a csökkenő vérnyomással növeli az oxigénellátást és gyorsítja az anyagcserét. Ez a folyamat nagyon hasonlít a kardió edzések során létrejövő hatásokhoz, amely így növelheti a fogyókúra és edzéstervünk hatékonyságát is.

infaszauna

Csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét

Értágító és vérnyomás csökkentő hatása támogatja szívünk egészségét azzal, hogy a vérben található tápanyagok gyorsabban eljutnak rendeltetési helyükre, miközben a felesleges salakanyagoktól is megszabadul szervezünk.

Érdemes szem előtt tartanunk azonban, hogy bár látszólag sokkal elviselhetőbb körülmények uralkodnak az infraszaunában, mint a hagyományos finn testvérében, ezért könnyen gondolhatnánk, hogy több időt is képesek vagyunk eltölteni a kabinban.

Ugyanakkor erősen javasolt a mértékletesség, hiszen harminc perc szaunázás során közel fél liter vizet veszít szervezetünk, amellyel egy időben ásványi anyagok is távoznak testünkből. Ennek pótlásáról érdemes gondoskodnunk és szem előtt tartanunk, hogy ne feszítsük túl a húrt.

Keveset fogyaszt

Az infraszaunák átlagosan 2-3 kW-ot fogyasztanak egy-egy használat során. Ezért néhány száz forintra jön ki. Az Infraszauna áramfogyasztása című cikkben részletesebben írtunk róla.

Infraszauna vásárlás előtt

Mielőtt otthoni infraszauna vásárlásra adjuk fejünket fontos, hogy pár kérdést átgondoljunk előtte és úgy hozzuk meg az optimális döntést.

Hány személyes legyen?

Az első szempont amit figyelembe kell vennünk infraszauna építés előtt, az a kabinnal járó helyigény. Attól függően, hogy a szauna egy, kettő, vagy több személyes változik a kabin mérete is. Egy személyes kialakítás esetén a sztenderd méret a 90x90cm, azonban ha legalább 130 centiméter szabad hellyel rendelkezünk mindkét dimenzióban, akkor gondolkodhatunk a 2 személyes változatokon, melyek 125-130cm széles és 105-120cm mélyek.

Három-négy személyes kabin esetén többnyire a sarok-infraszaunákat szokták javasolni, melyek többnyire 150×150-es paraméterekkel rendelkeznek.

Sugárzó típusának megválasztása

Az infravörös sugarakat jellemzően két típusú sugárzó állíthatja elő számunkra. A cső típusú infrasugárzók régebbi technológián alapszanak, melyek kerámiából is készülnek. Ezek mivel az ún. elsőgenerációs megoldások, lévén régebbi technológiát képviselnek, ezért manapság olcsóbban hozzájuk juthatunk.

Modernebb megoldást nyújt a carbon lapsugárzók használata, melyek valamivel drágábbak, azonban ráadásként a lúgosításban is segíti szervezetünket. Természetesen mint oly sok mindenben, már itt is lehetséges a régi és az új technológia kombinálása, a választás mindenki maga hozhatja meg.

nagy-meretu-szauna

Miből készüljön?

A kérdés egyértelmű a válasz: kabinunk készüljön fából. Azonban itt is érdemes mélyebbre ásnunk a témában. A kabinok jelentős része fenyő, vagy cédrus fából készül. Ezek közül a legtöbbet használt a Hemlock fenyő, mely egy Kanadában őshonos, világos színű, kellemes illatú fa. Cédrusok közül a Vörös cédrus az, amelyiket a legtöbbször felhasználják kabin építési célokra.

Ez a cédrus fajta természetes módon tartalmaz egy olyan illóolajat, mely közismerten gombaölő hatású, emiatt sokan ezt preferálják. Színében sötétebb, markánsabb illatú viszont drágább, mint a Hemlock fenyő emiatt költségesebbé válhat egy ilyen kabin felépítése.

Több üveg, vagy több fa?

Az üveg mint anyag minden kabinon megjelenik különböző méretekben, ennek oka, hogy a kabinba való belátást biztosítsa. Amikor valaki több üveges felülettel ellátott kabint választ az a belső térérzetre lehet hatással, hiszen ezáltal nagyobbnak érezhetjük kabinunkat. Ugyanakkor minél több fa anyag található, az azt is jelenti, hogy plusz sugárzók beépítésére nyílik lehetőségünk, melyek így hatékonyabban képesek működni.

Egyedi, vagy lapra szerelt?

Egyedi kabin építését azok számára szokás javasolni, akik egyedi mérettel és formával ellátott kabint szeretnének otthonukba. Ezek építési költsége egy személyes kabinok esetén azonban könnyen elérheti az 500.000 Ft-ot is. Ezzel szemben a lapraszerelt változatok fele vagy harmadannyiba kerülhetnek, így egy sokkal költséghatékonyabb megoldást kínálva.

Számos, kiváló minőségű infraszauna között válogathat az Aquatrade.hu webáruház infraszauna kínálatából.

Összegezve

Szauna kabin vásárlás előtt mindenképp érdemes az alábbi kérdésekben dűlőre jutnunk:

  • mekkora méretű kabint szeretnénk
  • milyen technológiát használjon
  • miből készüljön
  • milyen legyen az anyagok aránya
  • egyedit, vagy már készet szeretnénk otthonunkba

Infraszauna hatásaival kapcsolatos cikkeink:

Infraszauna hatása magas vérnyomásra

Infraszauna kalóriaégetéshez

Infraszaunával a narancsbőr ellen

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .