5+1 népszerű szauna típus

szauna-tipusok

Az ősz és a hidegebb napok közeledtével mindenki szívesebben látogatja a szaunák világát. Manapság azonban már ezekből is olyan széles választékot találhatunk, hogy már a döntés is komolyabb felfájást okozhat, főképp ha nem vagyunk tisztában az egyes típusok előnyeivel és hátrányaival.

Ebben a cikkben felsoroljuk és röviden be is mutatjuk a legnépszerűbb szauna típusokat.

Hagyományos szauna típusok

Ezek a szaunák szinte minden fürdő és wellness tárházában megtalálható. Emiatt mindenki számára ismerősek is lehetnek, de használatukról, előnyeikről, hátrányaikról érdemes pár szót ejteni.

Finn szauna

Mai napig az egyik legleterjedtebb és legnépszerűbb szauna típus és ezáltal a wellness programok szerves része is.

Működési elve, hogy kövek felmelegítésével a kabin levegőjét felfűtik, majd azok locsolásával a páratartalmat állítják be. Ezáltal a kabin belső hőmérséklete 80-100°C fokig is emelkedhet. Ebben a környezetben testünk kívülről befelé folyamatosan melegszik, egyfajta ál-lázas állapotot generálva, mely a betegségek megelőzésében és az immunrendszer erősítésében lehet hasznunkra.

Használat előtt azonban vegyük figyelembe, hogy ez a szauna típus erősen igénye veszi szervezetünket, szívünket és ezzel együtt keringési rendszerünket is. Ezért betegen senkinek sem ajánlatos a szauna használata, mert az könnyen ronthat állapotunkon. Emellett fokozottan ügyeljünk arra, hogy a szauna használata dehidratáló hatással van testünkre és a kabinban elvesztett folyadékmennyiséget pótolnunk kell.

szauna-kozelrol

Gőzfürdő/gőzszauna

Eredete az ókori görögökig vezethető vissza, akik már akkor használták pihenésre, felfrissülésre és egészségük megőrzésére.

Itt a relatív páratartalom 80-100% között helyezkedik el, ami magasabb mint finn rokonában, viszont a kabin hőmérséklete cserébe alacsonyabb. Bőrünk pólusai a 40-50 fokos hőben kitágulnak és a magas páratartalmú sűrűbb levegőben kitisztulnak, így jótékony hatással van hámszövetünkre. A meleg levegő emellett tisztítja a légutakat, pezsdíti vérkeringésünket és szívverésünk is élénkül.

A gőzszaunában ülve az alacsonyabb hőmérséklet ellenére testünk itt is izzadni kezd, azonban a magas páratartalmú levegőben az izzadás nem tud elpárologni bőrünkről és így nem tudja hűteni testünket. Emiatt létrejön az úgynevezett hőtorlódás, ami még nagyobb megterhelést jelenthet szívünkre és vérkeringésünkre. Ugyanakkor légúti bántalmakban és asztmában szenvedőknek kifejezetten ajánlott

Modern szauna típusok

A modern szaunák egyik ismérve, hogy nem csak a meleg levegő és a páratartalom jótékony hatását hasznosítják, hanem gyakran már egyéb technikát is bevetnek egészségünk megőrzéséhez.

Infraszauna

Itt már markáns különbség van abban is, hogy míg a finn szauna kívülről melegíti testünket, addig az infraszaunában használt infravörös sugarak belülről melegítik szervezetünket. Míg a finn szaunában többnyire 80-90°C az ideális hőmérséklet, addig ezzel szemben az infraszaunában „csak” 40-45 fokkal szokás találkoznunk. Ettől függetlenül a hatások hasonlóak, hiszen testünk felmelegítésével fejtik ki hatásukat.

Infraszauna előnyei:

  • az izomfájdalmat csökkenti
  • sérülések, ficamok esetén különösen hasznos lehet
  • gyorsítja a sebgyógyulást
  • pozitív hatással van kedélyállapotunkra is, javítja az általános közérzetet
  • kifejezetten jót tesz krónikus fáradtság vagy rossz emésztés esetén
  • segítséget nyújthat a gyógyulásban allergiás panaszok esetén
  • akme, ekcéma, pikkelysömör kialakulása után is segíthet

Használata során figyeljünk azonban arra, hogy az alacsonyabb hőmérséklet miatt tovább bírhatjuk a kabinban elöltött időt, de az izzadás az infravörös sugarak hatása miatt sokkal intenzívebb így több folyadékot is veszítünk ugyanannyi idő alatt.

Ha részletesen olvasnál a két legnépszerűbb szauna típusokról, akkor ajánljuk az Infraszauna vagy finn szauna című cikkünket.

szauna-tipusok

Kombinált szauna

A kombinált szauna a „minden jót egy helyen” tipikus esete. Nevéből is következtethetünk már rá, hogy ez egyfajta egyveleg, mégpedig nem másé, mint a finn szauna és az infravörös szauna kombinációja. Persze itt nem arra kell gondolni, hogy mindkét szauna jótékony hatása egyszerre ér minket, csupán azt, hogy a modern technológiának köszönhetően választhatunk, hogy épp melyik szauna típus áldásos hatását szeretnénk igénybe venni.

Előnye, hogy magunk választhatjuk meg milyen hatás érje szervezetünket. Választhatjuk a hagyományos finn szauna magas hőmérsékleten nyújtott előnyeit, vagy az infraszauna alacsonyabb hőmérséklettel és infravörös sugarakkal kifejtett jótékony hatásait.

Részletesen bemutattuk A kombinált szauna című cikkben.

Fényterápiás szauna

Ez az infraszauna egy tovább fejlesztett változata, melyben már nem csak testünket, hanem érzékszerveinken keresztül a lelki gyógyulást is elősegítheti. A szemünkön át az agyunkba jutó fény bizonyítottan jó hatással van, bizonyos betegségek gyógyításában, szellemi és mentális állapotunk megújításában. A színek által pedig megváltozhat a hangulatunk és ez kihatással lehet az egész szervezetünkre is.

Fényterápiás szauna főbb előnyei:

  • stresszcsökkentő
  • fájdalomcsökkentő
  • regeneráló hatású

Sóbarlang

Bár nem a szaunák csoportjába tartozik, de szintén méregtelenítő hatással rendelkezik, emiatt egyre több wellness részlegben is megtalálhatjuk. Hatását a nátrium-chlorid levegőben való jelenléte fejti, mely levegő ezáltal tisztább és így segíti a gyógyulást, könnyíti a légzést, valamint immunrendszerünknek és nyálkahártyánknak is pihenést nyújt az alacsony pollen és baktérium koncentrációnak köszönhetően. Ezért kifejezetten ajánlott az allergiában és légúti bántalmakban szenvedő betegek számára.

Úgynevezett szaunaházak is léteznek. Részletesen a Mi a szaunaház? című cikkben írtunk róluk.

Összegezve

Manapság már igen komoly fejtörést okoz a megfelelő szauna kiválasztása, hiszen mindegyik más-más hatással van szervezetünkre, de ha tisztában vagyunk azok előnyeivel és hátrányaival akkor a döntés sokkal könnyebb lesz számunkra is és ezt a döntést szervezetünk is jócskán meg fogja hálálni nekünk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .