A kombinált szauna

kombinalt-szauna-elonyei

Ahogyan a kommunikációs, az informatikai és egyéb technológiák, úgy a szauna technológiák is folyamatosan fejlődnek. Így jöhetett létre maga a kombinált szauna is, mely egyre inkább teret nyer főképp az otthoni, épített szaunák között.

Mit jelent a kombinált szauna és milyen előnyei vannak?

Kombinált szauna jelentése

A kombi, vagy kombinált szauna azt jelenti, hogy a hagyományos finn szaunát és a modernebb infraszaunát ötvözzük. Ezeknek a szaunáknak nagy előnye, hogy mindkét szauna típus előnyét élvezhetjük, azáltal hogy előre megválasztjuk az adott pillanatban, éppen melyikhez lenne kedvünk.

Ez kifejezetten előnyös lehet akkor, ha a házi szaunánkban a család egyik fele a finn szaunát, míg másik fele inkább az infraszaunát részesíti előnyben. A kombinált szauna helyet, pénzt és ezáltal időt is spórolhat nekünk.

Kombinált szauna előnyei

Ennek a fajta szauna típusnak a legnagyobb előnye, hogy tényleg bárki használhatja. Általánosságban elmondható, hogy ezek a kabinok egy egyszerű konzol segítségével vezérelhetőek és könnyedén válaszható a finn- vagy infraszauna program.

A finn szauna magasabb hőfoka miatt fokozottabb szaunaélményt biztosít, emiatt néhányan kevésbé bírják ezt a fajta megterhelést. Gyermekeknek 6 éves korig nem is ajánlott a finn szauna, ugyanakkor az infraszauna már kisgyermekkortól is használható.

Finn szauna előnyei

Stressz csökkentő/Relaxáló hatás

Azzal, hogy testünket és egyben szellemünket is pihenésre kényszeríti, csökkenti a felgyülemlett stresszt és nyugtalanságot, ezáltal az ebből eredő betegségek megelőzősben is segít.

Biztosítja a hormonális egyensúlyt

A csökkenő stressz miatt a szaunázás segít hormonháztartásunk egyensúlyának fenntartásában is. A „stressz hormonok” (kortizol) mennyiségének csökkenése pozitív hatással van pajzsmirigyünk működésére, valamint a tesztoszteron és ösztrogén termelésére is.

Elősegíti a regenerációt

Tanulmányok szerint a szauna használat elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti az esetleges gyulladásokat, javítja a bőrszövet állapotát. Fertőzést követően továbbá az immunrendszer újbóli megerősítésében is segítségünkre lehet.

Kardió hatás

A forró kamrában ülve a növekvő pulzusszám párosítva a csökkenő vérnyomással növeli az oxigénellátást és gyorsítja az anyagcserét. Ez a folyamat nagyon hasonlít a kardió edzések során létrejövő hatásokhoz, amely így növelheti a fogyókúra és edzéstervünk hatékonyságát is.

Csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét

Értágító és vérnyomás csökkentő hatása támogatja szívünk egészségét azzal, hogy a vérben található tápanyagok gyorsabban eljutnak rendeltetési helyükre, miközben a felesleges salakanyagoktól is megszabadul szervezünk.

Számos pozitív tulajdonságával a Mire jó a szauna? és A szauna jótékony hatásai című cikkekben is foglalkozunk.

kombinalt-szauna-elonyei

Infraszauna előnyei

Az infraszauna testünket belülről hevíti, viszont a finn szaunához viszonyítva gyengédebb módon, így hosszabb idő alatt fejti ki a szervezetre gyakorolt pozitív hatását. Mivel ez a szauna típus kevésbé megterhelő, ezért alkalmasabb nagyon fiatalok és idősebbek számára is.

Előnyei közé tartozik, hogy…

  • Csökkenti az izomfájdalmat, ezért sérülések, ficamok esetén különösen hasznos egy-két infraszaunában eltöltött alkalom. Ezért rengeteg sporttoló is él az infraszaunák nyújtotta lehetőségekkel.
  • Gyorsítja a sebgyógyulást
  • Pozitív hatással van kedélyállapotunkra is és így egy esetleges depresszióra is kedvező hatást gyakorolhat.
  • Az általános közérzet javításán túl, kifejezetten jót tesz krónikus fáradtság vagy rossz emésztés esetén is.
  • Kalóriaégetésre is megfelelő módszer, amiről részletesen az Infraszauna kalóriaégetéshez című cikkben írtunk.
  • A magas vérnomásra is jótékony hatással van, ha elővigyázatosan használjuk. Az Infraszauna hatása magas vérnyomásra című cikkben erről is részletesen runk.

Összefoglalás

Aki otthonában szeretné élvezni a finn- és az infraszauna előnyeit is, ráadásul ehhez nem szeretne 2 külön helyiséget fenntartani, azok számára mindenképp ajánlott a kombinált szauna építésén való gondolkodás.

A többi népszerű szauna típusról az 5+1 népszerű szauna típus című cikkben írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .