Szabad-e szaunázni betegen?

szauna-betegen

Szüleink gyerekkorunkban egyfajta életigazságként hangoztatták azt az ősi mondást, hogy a betegséget ki kell izzadni. Emiatt nem is csoda, hogy sokan egy jó kis szaunázással szeretnék elérni, hogy a megfázásból vagy akár egyéb betegségből is mihamarabb felgyógyuljanak. Azonban érdemes ezt alaposabban átgondolnunk, mert könnyen lehet, hogy a szaunázás csak olaj a tűzre és könnyen okozhat még nagyobb problémát.

Segít-e vagy árt?

A Skandináv-félszigeten már ősidők óta használják a szaunát annak immunerősítő hatása miatt. Számos kutatás támasztja az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásait: vérkeringés javító, méregtelenítő, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ennek, oka hogy a szauna kabinokban lévő magas hőmérséklet egyfajta sokkterápiaként hat szervezetünkre ezzel aktiválva testünk esetleg alvó védekező funkcióit. Éppen emiatt leginkább a lappangási időszakban érdemes látogatnunk a szaunát egy fajta megelőző kezelésként, főképp a vírusos szezonokban.

Több tanulmány és tapasztalat is azt mutatja, hogy a rendszeres szaunázás javítja az immunrendszert és csökkenti a náthás időszakok hosszát. Ha valaki rendszeresen szaunázik az egészséges időszakban, afféle prevencióként használva a forró levegőt, csökkenti a megfázás esélyét.

Azonban ha már megtörtént a baj, akkor megfázással küszködve, vagy lázas betegen viszont egyáltalán nem jó ötlet szaunába menni. A szűk terekben nem csak hogy könnyen megfertőzhetünk másokat, mert könnyen átadhatjuk másoknak a fertőzést. A szervezetünk megfázás közben eleve nagyobb terhelésnek van kitéve a normálisnál. Ha lázasak vagyunk az már önmagában is erősen megterheli a szívet, így még hő sokknak is kitenni a testünket kifejezetten veszélyes lehet.

Ezért ki kell várni, amíg meggyógyulunk, s utána a szaunázás már valóban jól eshet, s hozzájárulhat, hogy az utolsó aktív kórokozóval szemben is felülkerekedjünk.

szauna-betegen

Szauna hatása az influenzára

Megfázás vagy influenza esetén a lappangási időszakban érdemes szaunázni, mivel az erős verejtékezés, valamint a magas hőmérséklet hatására a kórokozók csírája elpusztítható. A magas hőmérséklet ezen felül egy ál-lázas állapotot is előidézhet, ami meggyorsítja a szervezet védőanyag mozgósítását, ami szintén a kórokozó csírák elpusztítását teszi lehetővé, még mielőtt a betegség súlyosbodna.

Amikor a betegség intenzív szakasza véget ért, egy-két nap lábadozás után fel lehet gyorsítani a gyógyulás folyamatát szaunázással.

A Megfázásra szauna? című cikkben is írunk erről a témáról.

Szauna ízületi gyulladásra

A lázas megbetegedéseken túl azonban érdemes szót ejtenünk az egyéb szervezetünket érintő betegségekről és azok szaunához való viszonyáról.

Idősebb korban egyre többen szenvedünk ízületi gyulladásban illetve ízületi kopásban. Azon ízületi elváltozásoknál, melyeknél magas a gyulladásra való hajlam, az akut stádiumban a szauna használata kifejezetten ellenjavallott, mivel a szauna ilyen esetben csak ront a helyzeten. Az akut eseteket leszámítva azonban a többi beteg profitálhat a szaunázás jótékony hatásából, annak lazító hatása miatt, ami így oldja a görcsöket és az izomzatot.

Mikor tilos szaunázni betegen?

Bizonyos esetekben kifejezetten tiltják a szauna használatát. Egyöntetű egészségügyi álláspont, hogy sztrókot követő időszakban, illetve átmeneti vérellátási zavar fellépését követően kerüljük a szauna használatát.

Emellett az orvosok tiltják vesebetegség esetén is a szaunák használatát. Ennek oka, hogy a megnövekedett folyadékveszteség miatt a vizelettermelés olyan mértékben lecsökken, hogy a vese nem kerül megfelelően átöblítésre. Veseelégtelenségnél, krónikus vesemegállásnál a vesék nem dolgoznak többé megfelelően, és túl kevés méreganyagot, mint például húgyanyagot választanak ki.

Ilyen körülmények között a szauna ugyan segíthet, mivel a méreganyagok egy része az izzadság segítségével a bőrön keresztül is kiválasztódik. A vesefunkciókat azonban nem helyettesítheti! Ha a betegség előrehaladott állapotban van, akkor legjobb, ha a szauna további használatáról kikéri orvosa véleményét. A vesék akut gyulladása esetén hatványozottan érvényes a szigorú szabály: ilyenkor tilos a szaunázás!

Összegezve

Tehát mindenképp ki kell kérni orvos véleményét, ha bármilyen betegségben szenvedünk éppen! Bizonyos betegségek esetén rendkíül veszélyes lehet.

Ha a szaunázás káros hatásai érdeklik, akkor a Szauna káros hatásai című cikkünket ajánlom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .