Infraszauna megfázásra

szauna-relax

Alapvetően egészséges emberek számára a szauna csakis jótékony hatással lehet. Előfordul azonban, hogy betegség dönt le a lábunkról és ennek leküzdéséhez szeretnénk a szaunát is igénybe venni. Mivel a finn szauna magas hőmérséklete nagyon megterhelő sokan inkább az infraszauna használatát javasolják, de vajon tényleg segítségünkre lehet a megfázás legyűrésében?

Infraszauna működése

A hagyományos finn szaunában a szervezetünk által kiizzadt verejték 90-98%-a víz, ugyanez az érték infraszauna használata során csak 80%, vagyis több zsírsav, nehézfém, koleszterin és egyéb káros anyag távozik a szervezetből. Az infraszauna sugárzás lényege, hogy a kabinban elhelyezett sugárzók közvetlenül a testet melegítik és nem a levegőt. Egyfajta párhuzamot lehet vonni az infraszauna sugarai és a napsugárzás hatásai között, hiszen a szauna sugárzói nem a levegőt melegítik fel, hanem a testet, az emberi szövetet és azután a test melegíti fel a körülötte lévő levegőt is.

Ezáltal rövidebb idő alatt erőteljesebb izzadás következik be és ennek köszönhetően az infraszauna használatakor megindulnak a sejtekben a méregtelenítő folyamatok is. Ugyanakkor a szauna üzemi hőfoka 40-55°C, ami így nem veszi igénybe annyira szervezetünket, de hatását már ezen a hőfokon is kifejti. Emiatt az infraszauna használatának ajánlott időtartama 30-40 perc, szemben a finn szaunánál javasolt 10-15 perccel.

A szaunázás negatív hatásaival kapcsolatban, illetve betegség esetén való tudnivalókról az alábbi cikkekben írtunk:
szauna-relax

Infraszauna előnyei

Előnyei többek között, hogy az izomfájdalmat csökkenti, ezért sérülések, ficamok esetén különösen hasznos lehet. Emellett gyorsítja a sebgyógyulást és a pozitív hatással van kedélyállapotunkra is, az általános közérzet javításán túl, kifejezetten jót tesz fáradtság vagy rossz emésztés esetén is. Pozitívumként szokás emlegeti még, hogy segítséget nyújthat a gyógyulásban allergiás panaszok esetén, illetve ekcéma, pikkelysömör kialakulása után.

Használata során figyeljünk azonban arra, hogy az alacsonyabb hőmérséklet miatt tovább bírhatjuk a kabinban elöltött időt, de az izzadás az infravörös sugarak hatása miatt sokkal intenzívebb így több folyadékot is veszítünk ugyanannyi idő alatt.

Mindezek mellett persze megvannak a szokásos szauna által nyújtott előnyei is.

Stressz csökkentő

A csökkenő stressz miatt a szaunázás segít hormonháztartásunk egyensúlyának fenntartásában is. A „stressz hormonok” (kortizol) mennyiségének csökkenése pozitív hatással van pajzsmirigyünk működésére, valamint a tesztoszteron és ösztrogén termelésére is.

Javítja az anyagcserét

A forró kamrában ülve a növekvő pulzusszám párosítva a csökkenő vérnyomással növeli az oxigénellátást és gyorsítja az anyagcserét. Ez a folyamat nagyon hasonlít a kardió edzések során létrejövő hatásokhoz, amely így növelheti a fogyókúra és edzéstervünk hatékonyságát is.

Támogatja szívünk egészségét

Értágító és vérnyomás csökkentő hatása támogatja szívünk egészségét azzal, hogy a vérben található tápanyagok gyorsabban eljutnak rendeltetési helyükre, miközben a felesleges salakanyagoktól is megszabadul szervezünk.

Infraszauna megfázásra?

A szaunával kapcsolatban a javaslat mindig a megelőzésre, illetve a regenerálásra helyezi a hangsúlyt.

Felső légutak idült megbetegedése esetén, (megfázás vagy influenza) a lappangási időszakban érdemes szaunázni, mivel az erős verejtékezés, valamint a magas hőmérséklet hatására a kórokozók csírája elpusztítható. A magas hőmérséklet egy ál-lázas állapotot idézhet elő, ami meggyorsítja a szervezet védőanyag mozgósítását, ami szintén a kórokozó csírák elpusztítását teszi lehetővé, még mielőtt a betegség súlyosbodna.

Amikor a betegség intenzív szakasza véget ért, egy-két nap lábadozás után fel lehet gyorsítani a gyógyulás folyamatát szaunázással.

Több tanulmány és tapasztalat is azt mutatja, hogy a rendszeres szaunázás javítja az immunrendszert és csökkenti a náthás időszakok hosszát. Ha valaki rendszeresen szaunázik az egészséges időszakban, afféle prevencióként használva a forró levegőt, csökkenti a megfázás esélyét.

Megfázás esetén a szaunázás után a gyors lehűlés, a jéghideg fürdő helyett válasszuk inkább a fokozatosan hűtött zuhanyt és utána mielőbb töröljük szárazra a testünket.

Fontos szabály azonban, hogy lázasan semmi esetre se szaunázással próbáljuk legyűrni a betegséget, mert az könnyen ronthat addigi állapotunkon!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .