Infraszaunával a narancsbőr ellen

nagy-infraszauna

A narancsbőr, mint jelenség sokakat sújt testalkattól függetlenül. Ez a latin nevén cellulitisz (cellue – sejt; itisz – gyulladás) nevű bőrelváltozás testalkattól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. Orvoslására sok házi praktika létezik, de nem csak otthonunkban tehetünk ellene. Az infraszauna szintén gyógyír lehet panaszainkra.

Narancsbőr kialakulása

A narancsbőr latin elnevezése bár betegséget és ezzel együtt gyulladást sejtet a háttérben, erről bizony szó sincs. Az általunk használt kifejezés tökéletesen szemlélteti az e fajta bőrelváltozást. Bőrünk ilyenkor „rücskös” egyenetlen lesz, mely a narancs héjához hasonló kellemetlen tapintásúvá válik.

Ennek a típusú bőrelváltozásnak a szakemberek négy stádiumát határozták meg:

  • 0. stádium: a bőr sima,narancsbőr sem álló, sem fekvő helyzetben nem vehető észre
  • 1. stádium: a bőr még mindig sima, de összenyomva már láthatóak a narancsbőrre jellemző tünetek
  • 2. stádium: bőrünk fekvő helyzetben sima, állva azonban már tapasztalható narancsbőr
  • 3. stádium: minden testhelyzetben, a bőr összenyomása nélkül is jól látható a narancsbőr

A Szaunázás hatásai című gyűjtőoldalon több cikket is olvashatsz a témában.

Befolyásoló tényezők

A cellulitisz kialakulásában szerepet játszik egyrészt az örökletes tényező, másrészt életmódunk is. A narancsbőr kialakulásához vezető tényező lehet az ülőmunka, az ebből eredő kevés mozgás, a káros anyagok bevitele a szervezetbe (dohányzás, alkoholfogyasztás), a nem elegendő folyadékbevitel és a vitaminokban szegény étrend is. További egyéb rizikótényezőként a stresszes életvitelt és a túl szoros alsóruházat viselését is szokás emlegetni.

A látszat ellenére a testalkat közel sem biztosíték a cellulitisz kialakulása ellen, bár a hormonális tényezők miatt a magas, vékony, férfiasabb nőknél ritkább a kialakulás esélye.

nagy-infraszauna

Kialakulás okai

A bőr eltérő tulajdonságainak és a hormonális különbözőségek miatt a narancsbőr elsősorban a nőket sújtja.

A bőr három rétege közül a legalsóban, az ún. bőraljában a nőknél sokkal több zsírszövet található, mint a férfiaknál, bizonyos testtájakon pedig vastagabb is ez a réteg. A bőr középső, kötőszövetes rétege, amely a benne lévő vérerek és nyirokerek hálózatán keresztül gondoskodik a bőr anyagcseréjéért, a nőknél sokkal lazább mivel a bőrnek sokkal tágulékonyabbnak kell lennie. Ez a fajta kötőszövet lazaság azt eredményezheti, hogy a bőralja zsírsejtjei könnyen átjutnak a kötőszövetbe és ott összecsomósodva és lerakódva megváltoztatják a bőr struktúráját, kiadva a narancsbőrre jellemző rücskösséget.

Bár velünk született tulajdonságainkat nem tudjuk megváltoztatni, így a narancsbőr kialakulását meghatározókat sem, de az életmódunkkal és kozmetikai kezelésekkel, otthoni praktikákkal, infraszauna használatával szerencsére sokat tudunk javítani a helyzeten.

Infraszauna hatása a bőrre

Amennyiben már kialakult a narancsbőr, azt nem könnyű ledolgozni. Ehhez mindenekelőtt szükség van rendszeres mozgásra, megfelelő táplálkozásra, narancsbőr megszüntetésére szolgáló krémekre és infraszaunás kezelésre.

Bár önmagában az infraszauna használata is hatásos lehet, de a nem megfelelő táplálkozás és mozgásszegény életmód nagyban csökkenti hatékonyságát.

A kabin 35 fokos levegőhőmérséklete anélkül segíti a méreganyagok eltávolítását és a verejtékezést, hogy megterhelné a vérkeringést. Az infravörös sugarak az élő szövet természetes hővezetésének köszönhetően továbbhaladnak a mélyebben fekvő rétegekbe, ahol a véráramlás a felmelegedett vért viszi tovább magával és osztja el az egész szervezetben, így fejti ki azután pórustisztító és sejtregeneráló hatását.

Narancsbőr kezelésekkor javasolt heti 3-4 alkalmat beiktatnunk az infraszaunás kezelésekre. Használat előtt, közben és után fogyasszunk sok folyadékot. Ezt kössük össze heti 2-3 alkalmas mozgással ás helyes táplálkozással.

Összefoglalva:

A legfontosabb, hogy mind az étrendnél, a mozgásnál és a szauna használatánál is törekedjünk a rendszerességre, ha ezeket betartva küzdünk a narancsbőr ellen, akkor a hatás garantáltan nem fog elmaradni.

Infraszauna hatásaival kapcsolatos cikkeink:

Infraszauna hatása magas vérnyomásra

Infraszauna kalóriaégetéshez

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .