Tényleg képes a szauna fogyasztásra?

szauna-fogyaszt

A szaunák iránti lelkesedés talán évről évre egyre nagyobb, főképp igaz ez a téli hónapok közeledtével. Ekkor rengetegen használják ki immunerősítő, méregtelenítő hatását, de egyesek kifejezetten azzal a céllal látogatják a szaunákat, hogy a kabinok forróságával segítsék elő fogyásukat.

Tényleg képes a fogyasztásra a szauna? Ha igen, mennyit lehet vele fogyni? Ebben a cikkben utánajárunk ennek a kérdésnek.

Melyik szauna fogyaszt? Finn szauna vagy infraszauna?

Idehaza alapvetően a finn és az infraszauna terjedt el. Hozzáértők inkább az utóbbi használatát javasolják amennyiben valóban a fogyás az elsődleges célunk.

Bár a hagyományos forró kabinok jótékony hatásai megkérdőjelezhetetlenek, az infraszauna egy sokkal forradalmibb szaunatechnológiát alkalmaz és ezáltal egész másképp is egészségünk szolgálatába állíthatjuk.

Az infraszauna titka, hogy a benne használt infravörös sugarak káros mellékhatások nélkül, a szövetek mélyéről melegíti fel testünket. Bőrünk mélyebb rétegeibe hatolva ezek a sugarak aktivizálják a verejték- és faggyúmirigyeinket, így nincs is szükség a hagyományos 80-90 fokos kabinra. Ebből adódóan a hagyományos finn szaunában az emberek többsége nemigen bír tíz percnél hosszasabban időzni, míg utóbbiban akár 30 perc sem túl megterhelő a szervezet számára.

Ráadásul mivel már az alacsonyabb hőmérsékletű kabinban is beindul a verejtékezés, ami akár négyszer nagyobb is lehet a hagyományos kabinokhoz képest. Emiatt rövidebb idő alatt ugyanannyi kalóriát vagyunk képesek elégetni, mint a finn szaunában.

Ezen felül ha fokozni akarjuk a szauna zsírégető hatását a kabin elhagyása után érdemes langyos vízzel lefürödnünk ezzel is fokozva anyagcserénket.

Az Infraszauna kalóriaégetéshez című cikkben erről még bővebben írunk.

Infraszauna, csak elővigyázatosan

Mivel látszólag sokkal elviselhetőbb körülmények uralkodnak az infraszaunában, ezért könnyen gondolhatnánk, hogy több időt is képesek vagyunk eltölteni a kabinban. Ugyanakkor itt is javasolt a mértékletesség. Harminc perc szaunázás során közel fél liter vizet veszít szervezetünk, amellyel egy időben ásványi anyagok is távoznak testünkből.

Ennek pótlásáról érdemes gondoskodnunk és szem előtt tartanunk, hogy ne feszítsük túl a húrt, a kalória égetés során.

szauna-fogyaszt

Tényleg fogyaszt a szauna?

Méregtelenítő hatás?

Tekintettel arra, hogy a méreganyagok sajnos testünkben mindenhol megtalálhatóak, egy részüket zsírszöveteinkben és izmainkban tároljuk. A szaunázás ezeken a helyeken lerakódott méreganyagokat képes eltávolítani testünkből. Ennek oka, hogy zsírszöveteink vizet is tartalmaznak, melyek egy része a fokozott verejtékezés következtében távoznak testünkből. A meleg kabinban ülve, az izzadás nyomán rengeteg víz távozik a szervezetből, ezáltal az szálkásabbnak, soványabbnak tűnik, és érzetre is könnyebb lesz.

Figyelembe kell vennünk azonban, hogy ez a hatás egyáltalán nem tartós, egy kiadósabb ivás után fokozatosan elmúlik. Vagyis tartós és jelentős mértékű fogyásról nem beszélhetünk a szaunázás kapcsán. Maradandó súlyvesztést csak úgy lehet elérni, ha az elfogyasztott táplálék nem éri el a szükséges mennyiséget.

Még sok cikket olvahatsz a szaunázásról a Szaunázás tudnivalók című gyűjtőoldalon.

A fokozatosság és a sorrend betartása

Fogyásnál mindig a fokozatosság az elsődleges, és a fogyást a szaunázás napján érdemes elkezdeni: szaunázás után tartózkodjunk a nagy mennyiségű folyadékfogyasztástól, de az evéstől még inkább. A limonádé, a sör és az alkoholtartalmú italok sok energiát tartalmaznak.

Ami javasolható, az édesítőszert nem tartalmazó vitamin és ásványi anyag tartalmú gyümölcslé. Szaunázás után érdemes rövid böjtöt is tartani, azonban szaunázás előtt nem szabad diétázni, különben összeomlik a keringés. Kedvezőnek bizonyul, ha a szaunázást követő napon tartunk böjtöt.

Ezt a módszert sportolással és tevékeny életmóddal párosítva a szaunázás segítséget jelenthet az ideális testsúly elérésében és annak megtartásában.

A szervezetre gyakorolt hatásáról a Szauna hatása a szervezetre című cikkben írtunk!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .