Szauna hatása a hajra

szauna-hatasa-hajra

Rengeteg szó esik a szaunázás áldásos egészségügyi következményeiről, de annál kevesebb az egyéb testünket érintő hatásokról. Pedig olykor nem árt odafigyelni épp milyen szauna kabinban foglalunk helyet, mert az testünk legapróbb részére is hatással van, mint például hajhagymáinkra.

Ebben a cikkben emondjuk, hogy milyen előnyei vannak a szaunának a hajra nézve. Illetve, mik azok a teendők, amiket meg kell tenni, hogy vigyázzunk a hajunkra.

Hajkondicionálás szaunával

Bizony egy-egy szauna látogatás a fejbőrünkön és az alatt zajló természetes folyamatokat is képes felélénkíteni, így nem biztos hogy minden esetben a szintetikus készítmények az egyedüli mentsvárak.

Ennek fő oka, hogy a szauna gőze segít megnyitni eltömődött pórusainkat ezáltal mélyebben tisztítja és hidratálja a fejbőrt és egyben stimulálja is a hajszálak növekedését. Emellett a magas hőmérséklet serkenti a vér áramlását is, így fejbőrünk is egészségesebbé válik.

Már egy pár perces szauna használat is segít eltávolítani a fejbőrünkön, hajszálaink között felgyülemlett hajápolási szereket, így fejbőrünk könnyebben fellélegezhet.

Ha érdekli a szauna hatásai, akkor a bőrre gyakorolt hatásokról írt cikkünket is ajánlom, a Szauna hatása a bőrre című cikket.

Száraz vagy nedves szauna?

Mielőtt tiszteletünket tennénk azonban a legközelebbi szaunában érdemes megfontolnunk, hogy milyen típusú szaunát is részesítünk előnyben. A megfelelő választást a hajunk is jobban meghálálja. Az infraszaunák esetén ún. száraz hőről beszélhetünk, míg a hagyományos kabinokban nedves hő jelentkezik, ami a vízzel locsolt kövekből száll fel.

Ez a fajta különbség a hajunkra gyakorolt hatását is nagyban befolyásolja. Alapesetben a nedves hő nem okozhat károsodást hajunkban, ugyanakkor ez nem mondható el a száraz hő esetén, amely nagyon gyorsan és drasztikusan képes kiszárítani hajunkat, ami így töredezetté válhat és szélsőséges esetben akár maradandó károsodást is okozhat

szauna-hatasa-hajra

Hajápolás a szaunában is

Ahhoz, hogy hajunk maxinális biztonságban legyen és csak a szauna jótékony hatását élvezhessük érdemes betartani pár apró lépést a kabinba lépés előtt és után egyaránt.

Ahhoz, hogy a szaunázás életstílusunk teljes értékű részévé váljon, hajunk ápolására a kabinon kívül is ügyeljünk, mielőtt belépnénk tisztítsuk meg minden esetleges vegyszertől ami még rajta maradhatott.

Fontos továbbá, hogy nedvesítsük be a hajunkat szauna használata előtt, hogy megelőzzük a szálak kiszáradását.

A hajpakolások, maszkok a kabinban kiválóan ki tudják fejteni hatásukat, de mindig tartsunk mértéket ezek használata során.

A hűvös vizű zuhany alatt mondjunk le a samponok és olajok használatáról. Mossuk hajunkat tiszta vízben, amely gyengéden, de igen hatékonyan tisztítja meg hajunkat.

A Mire jó a szauna? című cikkben részletesen leírtuk, hogy milyen pozitív hatásai vannak a szaunázásnak.

Összegezve

Érdemes fejbőrünk és hajunk miatt is szaunázni, hiszen számos előnye van. Egészségesebb és szebb lesz tőle, de vigyázni is kell, hogy ne maradjon rajta semmilyen felesleges vegyszer.

Részletes angol nyelvű cikk a témában:

Is taking a sauna good or bad for the hair?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .