Mire jó a szauna?

szauna

A szauna és annak különböző fajtái már évszázadok, sőt egyes források szerint évezredek óta fejtik ki jótékony hatásait. Ezeknek a hatásoknak a részletesebb megismerésében most az alábbi cikk nyújthat segítséget, ha valaki mélyebb betekintést szeretne nyernie e témába.

Szaunázás egészségügyi hatásai

Mindenekelőtt érdemes leszögeznünk, hogy a szauna rendszeres használata az egészség javításában és a megelőzésben lehet igen nagy segítségünkre. Amellett, hogy segít a méregtelenítésben, erősíti immunrendszerünket is azzal, hogy nagyobb terhelésnek tesszük ki. Felmérések szerint hosszútávú hatásként a rendszeres szauna használók között sokkal kevesebb a felső légúti megbetegedés is.

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a nagyobb terhelés kockázattal is járhat. A magasabb hőmérséklet által emelkedik pulzusszámunk, emiatt a szívünkre kirótt terhelés is növekszik, ami okozhat vérnyomás változást, emiatt a szívelégtelenséggel, vagy szívritmus zavarral küzdőknek kevésbé ajánlott.

Amit még szintén fontos kiemelnünk az a rendszeres vagy sokáig tartó szaunahasználat során jelentkező esetleges dehidratáció. A szaunában eltöltött 10 perc alatt testünk akár fél liter vizet is veszíthet, ha ezt nem pótoljuk rövid időn belül, vagy még többet veszítünk egy hosszabb szauna program miatt, akkor a kiszáradás okozhat alacsony vérnyomást, szédülést, sőt szélsőséges esetben akár eszméletvesztést is.

A szaunázás hatásairól több cikket is írtunk, amiket a Szauna hatásai című oldalon olvashat.

Szaunázás egyéb hatásai

A szauna ezen felül jó hatással van a bőrünkre és az álmatlanság enyhítésében is segít. Ezért azok számára kifejezetten ajánlott akik túlhajszolt feszített életmódot folytatnak, hiszen a mindennapok küzdelmét és stresszes helyzeteit egy-egy 10-15 perces relaxáló szauna program könnyedén elfeledtetheti.

szauna

Szauna előnyei

Most hogy körbejártuk a szaunázás emberi testre gyakorolt hatásait, foglaljuk össze, hogy milyen pozitív előnyei vannak számukra:

Stressz csökkentő/Relaxáló hatás

Azzal, hogy testünket és egyben szellemünket is pihenésre kényszeríti, csökkenti a felgyülemlett stresszt és nyugtalanságot, ezáltal az ebből eredő betegségek megelőzősben is segít.

Biztosítja a hormonális egyensúlyt

A csökkenő stressz miatt a szaunázás segít hormonháztartásunk egyensúlyának fenntartásában is. A „stressz hormonok” (kortizol) mennyiségének csökkenése pozitív hatással van pajzsmirigyünk működésére, valamint a tesztoszteron és ösztrogén termelésére is.

Elősegíti a regenerációt

Tanulmányok szerint a szauna használat elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti az esetleges gyulladásokat, javítja a bőrszövet állapotát. Fertőzést követően továbbá az immunrendszer újbóli megerősítésében is segítségünkre lehet.

Kardió hatás

A forró kamrában ülve a növekvő pulzusszám párosítva a csökkenő vérnyomással növeli az oxigénellátást és gyorsítja az anyagcserét. Ez a folyamat nagyon hasonlít a kardió edzések során létrejövő hatásokhoz, amely így növelheti a fogyókúra és edzéstervünk hatékonyságát is.

Csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét

Értágító és vérnyomás csökkentő hatása támogatja szívünk egészségét azzal, hogy a vérben található tápanyagok gyorsabban eljutnak rendeltetési helyükre, miközben a felesleges salakanyagoktól is megszabadul szervezünk.

A szauna jótékony hatásai című cikkben még többet olvashatsz a szauna pozitív hatásairól!

Tévhitek

Több tanulmány is egyértelműen megállapította, hogy a szaunázás a szóbeszéddel ellentétben nem növeli szívbetegek esetében a hirtelen szívhalál kockázatát. A stabil állapotú, gyógyszeresen megfelelően kezelt koszorúérbetegek, fokozott körültekintéssel de szaunázhatnak. Azonban kerülniük kell a hirtelen, hideg fürdő által történő lehűlést, ami szíveredetű panaszokat okozhat, különösen a koszorúérbetegekben.

A közhiedelemmel ellentétben a magas vérnyomással rendelkező betegek – egészséges társaikhoz hasonlóan -, szintén jól tolerálják a szaunázást, hasonló keringés élettani változások figyelhetők meg eseteikben is. Egy megfigyelés szerint, a három hónapon keresztül folytatott rendszeres szaunázás kedvező hatással bírt a magas vérnyomásra is, így annak kezelésében is hasznos lehet.

Szaunát mindenkinek

A fentiekből is kitűnhet, hogy megfelelő körültekintés mellett mindenki számára jótékony hatással lehet a mindennapokba beiktatott szauna használat annak pozitív élettani hatásai miatt. Így amennyiben a lehetőség adott, javasoljuk mindenki éljen vele és használja ki e remek skandináv találmány bármely válfaját.

Még kalóriaégetésre is lehet használni a szaunát. Az Infraszauna kalóriaégetéshez című cikkben erről írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .