Megfázásra szauna? Mikor használ és mikor árt?

sauna-kellekek

Alapvetően minden egészséges ember számára pozitív hatással lehet a szauna használat, legyen szó idősebbekről, vagy fiatalabbakról. Immunerősítő és méregtelenítő hatása akár a megfázás és az influenza legyűrésében is segíthet gondolhatnánk, de betegség esetén nem árt vigyázni, mert könnyen okozhat még nagyobb galibát.

Betegség előtt és után

A skandináv országokban már régóta használják a szaunát annak immunerősítő hatása miatt. Számos kutatás bizonyítja az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait: vérkeringés javító, méregtelenítő, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ennek, oka hogy a magas hőmérséklet egyfajta sokkterápiaként hat szervezetünkre ezzel aktiválva testünk védekező funkcióit. Főképp emiatt leginkább a lappangási időszakban érdemes látogatnunk a szaunát.

Megfázás vagy influenza esetén a lappangási időszakban érdemes szaunázni, mivel az erős verejtékezés, valamint a magas hőmérséklet hatására a kórokozók csírája elpusztítható. A magas hőmérséklet ezen felül egy ál-lázas állapotot is előidézhet, ami meggyorsítja a szervezet védőanyag mozgósítását, ami szintén a kórokozó csírák elpusztítását teszi lehetővé, még mielőtt a betegség súlyosbodna.

Amikor a betegség intenzív szakasza véget ért, egy-két nap lábadozás után fel lehet gyorsítani a gyógyulás folyamatát szaunázással.

Több tanulmány és tapasztalat is azt mutatja, hogy a rendszeres szaunázás javítja az immunrendszert és csökkenti a náthás időszakok hosszát. Ha valaki rendszeresen szaunázik az egészséges időszakban, afféle prevencióként használva a forró levegőt, csökkenti a megfázás esélyét.

A Mire jó a szauna? című cikkben részletesen írunk arról, hogy mire érdemes használni a szaunát.

A szaunázás negatív hatásaival kapcsolatban, illetve betegség esetén való tudnivalókról az alábbi cikkekben írtunk:

sauna-kellekek

Betegség alatt soha!

Gyakorlatilag egységes álláspont alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a betegségek intenzív szakaszában nem ajánlott a szauna használata. Különösen igaz ez a lázas emberekre, akiknek a szívét már az alapjában véve megemelkedett hőmérséklet is igénybe veszi és egy szaunázás okozta sokk, akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Azonban közösségi szempontból is érdemes újragondolnunk, hogy betegségünk alatt meglátogassuk a szaunát. Ennek oka, hogy a kicsi, zárt helyiségekben, magas páratartalom mellett gyorsan átadhatjuk a környezetünkben lévőknek az általunk hordozott betegséget.

Ezért ha már megtörtént a baj és ágynak döntött a betegség, inkább várjunk míg tüneteink teljesen el nem múlnak.

A szervezetre gyakorolt hatásai is rendkívül fontosak lehetnek. Erről a Szauna hatása a szervezetre című cikkben írtunk részletesen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .